Etapp 5: 1 Augusti

Ballinvággi – Lapporten, ca 23 km

 
     
 

 

 
 

Ännu en tuff och lång dag, så jag hoppas ni sköter stretchingen ordentligt efter gårdagens etapp. Det positiva är att det inte är lika mycket stigning som gårdagen, och att vi kommer att vandra i två helt fantastiska dalar. Men det kommer att bli ett par ordentliga vad……

Vi startar dagen med att fortsätta vandra norrut genom Ballinvaggi, ända fram tills vi ser ett gammalt rengärde på höger sida. Det är ett rengärde som säkert funnits där i 100 år..

Vi rundar rengärdet (eller sneddar ovanför det) och skråar övertoppen Ballinsnuohkki. Nu kommer vi att se ner i nästa dal- Nissonvaggi, och vi kommer att ta sikte på renvaktarstugan på andra sidan jåkken. Bedömer att det kan vara lämpligt att vada i närheten av stugan.

Efter att vi vadat Nissonjohkka fortsätter vi i dalen mot söder, med sikte på att runda Nissoncûrru.  Här får vi hålla lite höjd så vi inte hamnar nere i de branta ravinerna mot Nissonjohkka.

Snart kommer vi att stöta på ”stigen” nerifrån videdjungeln, där den ursprungliga planen var att vi skulle kommit. Vi fortsätter runda massivet och efter ytterligare ett par vattenövergångar är vi framme vid Lapporten.  Exakt var vi sätter upp tälten beslutar vi där. När jag ritade rutten på kartan är avståndet grundat på ett läger vid den bortre sjön.

Genom att planera om etapperna 4 och 5 så kommer vi att slippa den jobbiga videsnårsdjungeln på ca 1 mil. Vi får istället lite mer stigning, men får uppleva tre av områdets mycket vackra dalar, och där är det betydligt lättare att vandra.
Dessutom blir sträckan lite -lite kortare!


Minnen från Sarek 2015.   NEJ det här skall vi slippa i år!

 
                             
       
       
 

Till Reservetapperna

 
     
 

Till Etapp 6